Front office: 06 1887 0963
Back office: 088 088 9009
 

Waar heb jij recht op als student?

Waar heb jij recht op als student?

Heb je recht op geld waar je geen gebruik van maakt?

Komt het wel eens voor dat je krap zit? Je bent niet de enige. Uit onderzoek van het Nibud onder studenten en mbo’ers blijkt dat één op de tien jongeren moeilijk rondkomt. Een derde redt het elke maand maar net, voornamelijk door weinig inkomen, stijgende prijzen en hoge vaste lasten. Maar er is goed nieuws: veel jongeren tussen de 18 en 30 jaar laten geld liggen waar ze recht op hebben. Misschien geldt dit ook voor jou!

Op de eerste plaats: zorgtoeslag

Heb je al zorgtoeslag aangevraagd? Bijna een kwart van de hbo-studenten en een derde van de mbo’ers doet dat namelijk niet. Dit is zonde, want de kans is groot dat je er gewoon recht op hebt. Je kunt zorgtoeslag aanvragen vanaf je 18e. Het bedrag dat je jaarlijks ontvangt kan oplopen tot ruim duizend euro. Kijk dus snel of je er recht op hebt en vraag het alsnog aan. Je kunt tot 1 september toeslag terugvragen van het voorgaande jaar.

Op de tweede plaats: belastingteruggave

Wist je dat jongeren met een bijbaan vaak geld terugkrijgen van de Belastingdienst? Toch deed in 2021 slechts de helft van de studenten met een bijbaan belastingaangifte. Van de mbo’ers was dat zelfs maar een derde. Denk je dat een belastingaangifte niet de moeite loont? De helft van de jongeren kreeg geld terug en het gemiddelde bedrag was 346 euro. Lees meer hierover op de website van de Belastingdienst.

Op de derde plaats: basisbeurs voor mbo’ers

Studenten die in het mbo de beroepsopleidende leerweg op niveau 1 of 2 volgen (bol), hebben recht op studiefinanciering. Voor studenten op niveau 3 en 4 wordt de basisbeurs een gift als je binnen 10 jaar je diploma haalt. Twee derde (!) van de mbo-studenten weet dit echter niet en laat dus heel veel geld liggen. Bovendien ontvangt een deel van de studenten voor wie deze basisbeurs bedoeld is, deze gift niet. Controleer dus snel hoe het bij jou zit.

Tot slot: aanvullende studiebeurs

Als je studeert op het mbo, hbo of de universiteit, heb je misschien recht op een aanvullende studiebeurs als je ouders onder een bepaald bedrag verdienen. Uit het onderzoek van het Nibud blijkt dat een kwart van de ondervraagde studenten een aanvullende beurs ontvangt. Van de studenten die geen aanvullende beurs ontvangen, heeft 25 procent niet eens uitgezocht of ze er recht op hebben. Onder mbo-studenten is dit zelfs 38 procent. Controleer dus meteen of je recht hebt op een aanvullende studiebeurs.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

Chat openen
Hi! Op zoek naar een toffe job? Of wil je werk uitbesteden? Stuur ons nu een appje!